Hari pertama untuk tahun baru ni aq nak kongsi satu resepi murah, mudah dan sedap. ^___^ terima kasih banyak-banyak kepada tuan punya resepi. fatimah zainal abidin.
Kebelakangan ni aq asyik teringat-ingat roti arab yang mak timah buat time melawat timah time kitorang kat asrama SAMSMEL dulu. mak dia akan bawak roti arab tu banyak gila.hahaha.boleh makan hingga kenyang tersandar ok. terima kasih mak cik =)
terima kasih juga fatimah =') best of luck untuk exam nanti ya!!! dan sangat kebetulan,bila kawan sekolah aq maisarah pun pm mintak numb. fatimah untuk tanya resepi ROTI ARAB. teringin katanya.hehehe.kan aq dah kate..memang sedap!!
RESEPI ROTI ARAB
BAHAN-BAHAN
- 1 kg tepung
- 1 paket Mauripan
- 1 tin susu pekat
- Air
CARA-CARA
1- Satukan tepung,mauripan dan susu. uli hingga sebati. kalau rasa doh liat.tembah air sikit.
2- Bila dah sebati, terus bahagikan doh tu kecil-kecil,macam doh roti canai.
3- Tunggu doh naik sekali ganda. (Anggaran 30minit ke 1 jam)
4- Dah naik,leperkan doh
5- Goreng dalam minyak yang banyak
6- Jemput Makan ;) sedap makan dengan kuah kari,kuah sardin, kuah kacang dall pun sodap!!!
owh.lupa.makcik kantin time aq kat SAMSMEL pun jual roti arab,time dia buat saiz besar-besar.makan dengan sambal.sedap-sedap.tapi mak fatimah punya still the best!!!
nah gambar bagi semangat sikit buat ^___*
yang ni kurang lenyek.rasa masih ade.tp akan agak padat. |
roti arab yang baik akan ada ruang macam ni. |
dan realitinya,petang semalam dah buat sekilo, pagi ni mak aq buat lagi sekilo.tak puas makan katanya.dan buat percubaan kali kedua ni tak semua roti ada ruang tengah dia.kot ada yang nak share tips boleh komen ya!!
terima kasih
No comments:
Post a Comment