Bahan:
- · 3 biji telur sejuk dari peti ice
- · 180g gula halus
- · 1 tsp ovellete
- · 1 tbsp esen vanilla
- · 275g tepung gandum **di ayak sekali
- · 3 sudu the baking powder **di ayak sekali
- · 150ml susu segar/susu cair
- · Filling-ikut suka
- · Pewarna makanan
Kaedah :
- · Pukul putih telur hingga kembang
- · Masukkan gula pukul hingga kembang
- · Kemudian masukkan ovellete,kuning telur dan esen vanilla.pukul lagi sehingga kembang
- · Masukkan tepung+baking powder dan susu secara selang seli (tepung-susu-tepung-susu-tepung) kemudian gaulkan
- · Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warna kan ikut suka
- · Masukkan adunan dalam piping bag or plastic bag.(potong hujungnya)
- · Picit aduan hingga separuh dalam mangkuk kertas/cup
- · Picit kan filing
- · Tutup filing tadi secara rata dengan adunan sehingga penuh mangkuk kertas/cup
- · Kukus selama 10-15minit atau sehingga masak
kalo banyak sgt letak filling, tu dia..melimpah ruah.hehe |
Tips:
- - balut tudung periuk dengan kain bersih supaya apam tak terkena air wap.nnt kena cacar air plak apam tu. =)
- - Jangan guna api besar ea.sedang2 aja.nnt kalo panas sangat meletup plak apam tu
aigoo.paham ke idok??senang je kan..besok sempena maulud boleh la buat,lepas tu agih kat jiran-jiran.
*1adun dapat dalam 50nos =)
No comments:
Post a Comment