Tuesday, April 7, 2009

layout blog


lately ade org tanye kat aku camne nak buat layout untuk blog..
ni antara kaedah2 yg aku tahu la..hehe.n aku hnya update bnda2 ni atas permintaan..
jom start deyh!!

tapi make sure la korg dah tau layout ape yg korg nak gune.

SILA KLIK PICT UTK BESO KN

1- klik kat customize


2-kemudian klik kat EDIT HTML


3-kmudian paste kn kod korg kat kotak EDIT TEMPLATE tu
tp sebelum tu sila la padam kod korg yg lame dulu k.

4-last jgn lupe SAVE k ..

kmudian try la preview..
mngikut pgalaman aku,kkdang ade maseny layout aku tak menjadi atau pun semakin huduh.
so sebagai langkah berjage2 COPY dulu kod korg sedia ada n save kat microsoft word.
mule2 mmg la cam menggong tapi kalo dah lame2 tengok sebelah mate pon dah leh siap.hahaha
kat mane leh cari layout2 best??jangn pemalas sgt g kat google n sila taip BLOG LAYOUT.
sekian..


9 comments:

Firdausi said...

Dorayakies.. Ada satu lagi kaedah paling senang.. Just upload sahaja XML file..

dorayakies said...

owh.tapi kn firdausi ana kurang arif la gune upload tu..selalu ny asek eror.kalo tak silap ana XML ny di download dulu den di upload kan??

Firdausi said...

download XML tu utk backup theme blog kamu.. So, memang la upload tu ada yang error. Certain2 je theme yg error.. Macam blog fid, selalu error bila nak cari theme baru.. Last2 itu la yang dapat theme yang xseberapa.. Huhu

dorayakies said...

huhu.secara tidak langsg keterangan anda itu mmbuat kn ana bfikir ia lebih susah.hehehe

Firdausi said...

Haha.. Susah nak explain tanpa depan mata sebenarnya. So, fikir2 kan lah eh.. Hehehe

dorayakies said...

hehe.ok2.nnt akn ku try sekali lagi..hehe.mekasih atas keperhatinan anda.

dorayakies said...

hehe.ok2.nnt akn ku try sekali lagi..hehe.mekasih atas keperhatinan anda.

Firdausi said...

Sama2.. Nanti rajin2 la komen kt blog fid lak.. Hehehe

dorayakies said...

owait!!insyALLAH!!hehe